Bärtorkeriet i Sorsele

I Sorsele har faktor J.A. Renman under sommaren torkat bär i ett där uppfört torkhus efter delvis amerikansk modell, med det förändringar, som syntes praktiska för blåbärstorkningen. 

Det har visat sig att torkningen i dessa hus kan uppbringas mycket högt.

Länsträdgårdsmästare Söderling fick en betald utbildning i blåbärstorkning och ledde 1912 en av sällskapet arrangerad kurs i Malå som ökade intresset stort för bärförädling. 

Sällskapet har också köpt in en ugn för torkning av bär av Lantbruksakademin. Denna önskade en arrendator J.A.Renman i Sorsele överta 1911. Detta godkändes mot att han skulle betala det ursprungliga priset inom 6 månader. Ännu fler kurser ordnades i blåbärstorkning och länsträdgårdsmästaren deltog också i en kurs i Sorsele. Några år senare 1913 sökte Renman ett anslag till en studieresa till Dalarna och Stockholm för att studera blåbärstorkning, men fick avslag. Det visade sig senare att företaget inte gick så bra och att Renman blev lurad ibland av bärplockare och andra. Mossa lades exempelvis bland bären för att öka mängden.

Sorsele Järnvägsstation

Här låg bärtorkeriet

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

I drift

1911 till ?

Fastighetsbeteck.

Adress

Kommun

Sorsele

Län

Västerbotten

Landskap

Lappland

Vet du du något om Bärtorkeriet i Sorsele?

Var med och skriv historia. Vi tar gärna emot alla berättelser om bärtorkeriet eller bärplockning förr som kan hjälpa till att förstå bärplockningens betydelse förr och idag. 

Skriv en kommentar nedan och berätta vad du vet. Eller kontakta oss direkt via mejl eller telefon. Se kontaktuppgifter nedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela det här:

Dela på facebook
Dela på twitter

Lär dig mer om bärtorkerierna i Norr- och Västerbotten

Se videoklipp om bärplockning nu och då

Välkommen hit!

Roligt att du hittat hit till oss.

Vi vill gärna att du kommer tillbaka. Så skriv upp dig här så bjuder vi in till provning av bärprodukter, filmvisning, föredrag och annat festligt som händer i Bärens Hus eller här på vår hemsida.