Bärtorkeriet i Stennäs

I Stennäs fanns det på 1920-talet och troligtvis fram till andra världskriget, ett blåbärstorkeri. Bärtorkeriet låg granne med affären, gömt bakom handlarens magasin, byggt i två våningar i en sluttning.

Efter att torkeriet lades ner nyttjades det av handlaren som ett bärrenseri, där han köpte in bär, rensade och sålde vidare till uppköpare.

Speciellt unga människor fick en möjlighet att tjäna ihop kontanter vid försäljning av blåbären. Bären torkades på öppna hyllor eller torkugnar och exporterades ut i Europa. Blåbär ska vara rika på antioxidanter, vitaminer, mineraler och annat nyttigt

Rester av byggnaden i Stennäs finns kvar idag, en byggnad med två våningar.

Torkerier byggdes upp under första världskriget när matbristen var stor i krigets Europa. Svenska Medicinalväxtföreningen startade ett flertal torkerier.

I Sorsele köpte en uppköpare in 4 635 kg blåbär som efter torkning blev 736 kg.

Folkhushållningskommissionen gick ut med ett upprop till arbetslösa fabriksarbeterskor i södra Sverige, sk blåbärsflickor, som tog tåget upp till Norrland för att tjäna en hacka på bären. Bl a kom Astri Bergman till Storuman 1917 och plockade bär. Hon gifte sig åtta år senare med poeten Evert Taube.

Bärtorkerier fanns på flera ställen i Västerbotten, bl a Klutmarksheden i Skellefteå, Björksele och Konsums bärtorkeri i Överklinten som för övrigt var i bruk under beredskapsåren på 1940-talet.

Bilden visar ett bärtorkeri med torkugnar och har inte öppna hyllor. Den kommer alltså inte från Stennäs.

Här låg bärtorkeriet

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

I drift

192?-194?

Fastighetsbeteck.

6:11

Adress

Kommun

Bjurholm

Län

Västerbotten

Landskap

Västerbotten, Ångermanland

Vet du du något om Bärtorkeriet i Stennäs?

Var med och skriv historia. Vi tar gärna emot alla berättelser om bärtorkeriet eller bärplockning förr som kan hjälpa till att förstå bärplockningens betydelse förr och idag. 

Skriv en kommentar nedan och berätta vad du vet. Eller kontakta oss direkt via mejl eller telefon. Se kontaktuppgifter nedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela det här:

Dela på facebook
Dela på twitter

Lär dig mer om bärtorkerierna i Norr- och Västerbotten

Se videoklipp om bärplockning nu och då

Välkommen hit!

Roligt att du hittat hit till oss.

Vi vill gärna att du kommer tillbaka. Så skriv upp dig här så bjuder vi in till provning av bärprodukter, filmvisning, föredrag och annat festligt som händer i Bärens Hus eller här på vår hemsida.