Bärtorkeriet i Glommersträsk

Artikel i NSD, Norrländska Socialdemokraten, 194?

Många norrbottningar fångade av sydsvenska blåbärsflickor 

Glommersträsk, (NSD). Vem av de äldre i generationerna minns inte “blåbärsflickorna” från förra världskriget?

Särskilt för männen här uppe i de sjumila blåbärsskogarna blev de ett minne för livet. Men en yngre generation kanske inte alls har hört talas om dessa flickor i åldern 15-30 år som på initiativ av medcinalväxtföreningen sändes upp till Norrland för att hjälpa oss ur den katastrofala livsmedelssituationen augustimånaderna 1917-1918.

Till trakterna av Glommersträsk bl a kom några av dessa flickor. I varje by inkvarterades de i större eller mindre kontingenter. De flesta var fabriksarbeterskor som genom arbetslöshet blivit sysslolösa, men det fanns även många andra kategorier som lärarinnor och elever som hade ferier. 

Herr Sven Carlsson i Glommersträsk kan berätta att i Glommersträsk var ett 30-tal flickor inkvarterade, de flesta från Örebro. Det var en brokig samling. Många tog sin uppgift ganska lättvindigt. Men det fanns också många som var duktiga och ambitiösa, som gjorde skäl för sig och kunde tjäna ihop en vacker slant. Blåbärsplockningen gick på ackord. Det var levnadsglada flickor, som ständigt hade tjo omkring sej. De som blevo lidande var ortens töser som här fick ge vika för de mera livliga sydsvenskorna. 

Bärtorkerierna växte upp som svampar ur jorden, I Glommersträsk, Järvträsk, Utterliden m. fl. byar torkades bären och sändes till sjukhus och allmänna inrättningar. Hemmansägare Engelbert Hällgren i Järvträsk kan också berätta om denna tid. I regel var det medicinalväxtföreningen som byggde bärtorkerierna. Men i Järvträsk tog man själv inititiativet och byggde ett torkeri. Hällgren som i alla år varit företagets kassör och nästan hela tiden dess “torkerimästare” visade anläggningen för NSD:s medarbetare. Den tycktes vara väl bibehållen och kan ännu brukas i många år. 

Strax efter krigsslutet gick Medicinalväxtföreningen i konkurs. Den som varit bas för torkerierna, en ångermanlänning köpte ett 30-tal, däribland det i Glommersträsk, som revs för flera år sedan.

För att återgå till ”blåbärsflickorna” intygar Hällgren att också han deponerat dem i de ljusare minnenas skattkammare. Det var glam och dans på logarna nästan varje kväll och den varade alltid framåt småtimmarna. Augustimånen stod svärmiskt röd, och pojkar kom det från alla håll. Det var första året. Andra året, 1918, gick det lite stelare till, säger Hällgren. Då var det en smula reserverade lärarinnor och elever som kom. Många var duktiga och med de 32 öre de hade per liter gjorde de goda förtjänster. Även ortsborna deltog naturligtvis i plockningen och förtjänsten. 

De flesta åkte hem igen med angenäma minnen från gästfria norr i landshem men flera var det som blev bergtagna av både naturen och pojkarna att de stannade för alltid, blevo jordbrukarhustrur och flöt in i miljö och arbete. 

Men uppe i skogsbyarna går många män ännu med sting i hjärtat när de tänker på ”blåbärsflickorna” och de oförglömliga augustimånaderna 1917 och 1918.

1918 års blåbärsflickor på väg till bärskogen. Fotot är taget framför bärtorkeriet i Glommersträsk. Ynglingen som håller i hästen är numer avlidne Anders Edström. Mannen i mörk kostym i mitten är Gustav Lindblom, numera handelsföreståndare i Harads. Torkeriet, som nu är rivet användes under senaste krigsåren som militärstall. Dessförinnan har det under en följd av år varit spökcentrum i Glommersträsk.
Bildarkivet, Arvidsjaurs bibliotek

Blåbärsflickornas arbetsplats

I Glommersträsk lade Kronan upp ett stort vedförråd och byggde ett hus med murpipa och ett och annat plåtrör. Huset var inte likt något annat hus i Glommersträsk, visade sig vara ett torkeri där flickorna arbetade och bodde under bärsäsongen.

Bärrenseriet i Glommersträsk under första världskriget. (Bildarkivet, Arvidsjaurs bibliotek.) Teckning av Tore Edström

Här låg bärtorkeriet

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

I drift

1917-193?

Fastighetsbeteck.

1:16

Adress

Storgatan 49

Kommun

Arvidsjaur

Län

Västerbotten

Landskap

Lappland

Vet du du något om Bärtorkeriet i Glommersträsk?

Var med och skriv historia. Vi tar gärna emot alla berättelser om bärtorkeriet eller bärplockning förr som kan hjälpa till att förstå bärplockningens betydelse förr och idag. 

Skriv en kommentar nedan och berätta vad du vet. Eller kontakta oss direkt via mejl eller telefon. Se kontaktuppgifter nedan.

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Kommentera
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] finns en stark tradition att Bärens hus öppnar just i Glommersträsk. Här fanns ett bärtorkeri, liksom närområdets Järvträsk och Utterliden. Det fanns även […]

Dela det här:

Lär dig mer om bärtorkerierna i Norr- och Västerbotten

Se videoklipp om bärplockning nu och då

1
0
Vi uppskattar dina tankar, kommentera gärnax
()
x

Välkommen hit!

Skriv upp dig så bjuder vi in till provning av bärprodukter, filmvisning, föredrag och annat festligt som händer i Bärens Hus eller här på hemsidan.