Bärtorkeriet i Järvträsk

Artikel i NSD, Norrländska Socialdemokraten, 194?

Många norrbottningar fångade av sydsvenska blåbärsflickor 

Glommersträsk, (NSD). Vem av de äldre i generationerna minns inte “blåbärsflickorna” från förra världskriget?

Särskilt för männen här uppe i de sjumila blåbärsskogarna blev de ett minne för livet. Men en yngre generation kanske inte alls har hört talas om dessa flickor i åldern 15-30 år som på initiativ av medcinalväxtföreningen sändes upp till Norrland för att hjälpa oss ur den katastrofala livsmedelssituationen augustimånaderna 1917-1918.

Till trakterna av Glommersträsk bl a kom några av dessa flickor. I varje by inkvarterades de i större eller mindre kontingenter. De flesta var fabriksarbeterskor som genom arbetslöshet blivit sysslolösa, men det fanns även många andra kategorier som lärarinnor och elever som hade ferier. 

Herr Sven Carlsson i Glommersträsk kan berätta att i Glommersträsk var ett 30-tal flickor inkvarterade, de flesta från Örebro. Det var en brokig samling. Många tog sin uppgift ganska lättvindigt. Men det fanns också många som var duktiga och ambitiösa, som gjorde skäl för sig och kunde tjäna ihop en vacker slant. Blåbärsplockningen gick på ackord. Det var levnadsglada flickor, som ständigt hade tjo omkring sej. De som blevo lidande var ortens töser som här fick ge vika för de mera livliga sydsvenskorna. 

Bärtorkerierna växte upp som svampar ur jorden, I Glommersträsk, Järvträsk, Utterliden m. fl. byar torkades bären och sändes till sjukhus och allmänna inrättningar. Hemmansägare Engelbert Hällgren i Järvträsk kan också berätta om denna tid. I regel var det medicinalväxtföreningen som byggde bärtorkerierna. Men i Järvträsk tog man själv inititiativet och byggde ett torkeri. Hällgren som i alla år varit företagets kassör och nästan hela tiden dess “torkerimästare” visade anläggningen för NSD:s medarbetare. Den tycktes vara väl bibehållen och kan ännu brukas i många år. 

Strax efter krigsslutet gick Medicinalväxtföreningen i konkurs. Den som varit bas för torkerierna, en ångermanlänning köpte ett 30-tal, däribland det i Glommersträsk, som revs för flera år sedan.

För att återgå till ”blåbärsflickorna” intygar Hällgren att också han deponerat dem i de ljusare minnenas skattkammare. Det var glam och dans på logarna nästan varje kväll och den varade alltid framåt småtimmarna. Augustimånen stod svärmiskt röd, och pojkar kom det från alla håll. Det var första året. Andra året, 1918, gick det lite stelare till, säger Hällgren. Då var det en smula reserverade lärarinnor och elever som kom. Många var duktiga och med de 32 öre de hade per liter gjorde de goda förtjänster. Även ortsborna deltog naturligtvis i plockningen och förtjänsten. 

De flesta åkte hem igen med angenäma minnen från gästfria norr i landshem men flera var det som blev bergtagna av både naturen och pojkarna att de stannade för alltid, blevo jordbrukarhustrur och flöt in i miljö och arbete. 

Men uppe i skogsbyarna går många män ännu med sting i hjärtat när de tänker på ”blåbärsflickorna” och de oförglömliga augustimånaderna 1917 och 1918.

Annons i Dagens Nyheter 7 oktober 1929

Så här salufördes bären från Järvträsk:

”Härmed infordras anbud å c:a 1200 kg torkade blåbär. Anbuden kunna lämnas även å mindre poster. Närmare genom Järvträsk Bärtorkeri, Glommersträsk.”

Anteckningsböcker med protokoll från medlemsmöten under perioden 1918-1952 finns hos Järvträsk byaförening för intresserade att titta i.

Huset där bärtorkeriet huserade står fortfarande kvar, numera garage och förråd. Man eldade i nedre plan, och bärollorna låg på övre plan, som är ett trallgolv (man ser fortfarande spåren efter blåbärs juicen som hade runnit mellan spjälorna)
Protokoll, från medlemsmöte i Järvträsk den 14 augusti 1921
Protokoll, från medlemsmöte i Järvträsk den 14 augusti 1921
Anbud på bärtorkeriet i Järvträsk på 1055 kr den 31 juli 1953 av Manfred Björk

Här låg bärtorkeriet

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

I drift

1918-1952 (baserat på protokoll från Järvträsk byaförening)

Adress

Järvträsk 36

Fastighetsbeteck.

5:25

Kommun

Arvidsjaur

Län

Landskap

Lappland

Vet du du något om Bärtorkeriet i Järvträsk?

Var med och skriv historia. Vi tar gärna emot alla berättelser om bärtorkeriet eller bärplockning förr som kan hjälpa till att förstå bärplockningens betydelse förr och idag. 

Skriv en kommentar nedan och berätta vad du vet. Eller kontakta oss direkt via mejl eller telefon. Se kontaktuppgifter nedan.

Subscribe
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Dela det här:

Lär dig mer om bärtorkerierna i Norr- och Västerbotten

Se videoklipp om bärplockning nu och då

EnglishGermanNorwegianSwedish
0
Vi uppskattar dina tankar, kommentera gärnax
()
x

Välkommen hit!

Skriv upp dig så bjuder vi in till provning av bärprodukter, filmvisning, föredrag och annat festligt som händer i Bärens Hus eller här på hemsidan.