Bärtorkeriet i Klutmark

Under första världskriget var matbristen stor i krigets Europa. På Svenska Medicinalväxtföreningens uppdrag startades ett flertal bärtorkerier i länet varav de flesta är försvunna. De torkade bären exporterades ut i Europa.

Vid inventeringen i Skellefteå kommun i Klutmark har ett bärtorkeri registrerats. I byggnaden finns nätförsedda träramar som vilar i träskenor på övervåningen. På bottenvåningen finns en stor eld-stad av tegel med murstock. Bären torkades genom en långvarig eldning i eldstaden. 

Tyvärr så har många av bärtorkerierna brunnit upp, t ex det blåbärstorkeri som fanns på Sågnäset i Storuman som brann upp 1925.

Vilka var det då som plockade alla dessa bär? Normala bärår plockade lokalbefolkningen det som fanns, men år med mycket bär så räckte inte de lokala krafterna till. Så var det 1917 i Västerbottens inland då Folkhushållningskommissionen gick ut ett med ett upprop till arbets- lösa fabriksarbeterskor i södra Sverige. 

Till Storuman kom tio flickor, efter att ha åkt tåg till Dorotea och vandrat i fyra dagar med karta och kompass. Kravet var 10 kg blåbär per dag som ersättning för den fria resan. Plockade man mera per dag fick flickorna 20 öre per kilo. Nyheten om blåbärsflickorna spreds fort och de fick besök av både rallare och andra, vissa gifte sig och blev kvar. En av blåbärsflickorna i Storuman hette Astri Bergman, hon blev inte kvar utan åkte hem och gifte sig med Evert Taube.

Text och bild lånad från Skog och historia i Västerbottens län, häfte sid 34.

Bärtorkeriet i Klutmark, Foto Berit Andersson 2

Här låg bärtorkeriet

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

I drift

Okänt

Fastighetsbeteck.

1:29

Adress

Kommun

Skellefteå

Län

Västerbotten

Landskap

Västerbotten

Vet du du något om Bärtorkeriet i Klutmark?

Var med och skriv historia. Vi tar gärna emot alla berättelser om bärtorkeriet eller bärplockning förr som kan hjälpa till att förstå bärplockningens betydelse förr och idag. 

Skriv en kommentar nedan och berätta vad du vet. Eller kontakta oss direkt via mejl eller telefon. Se kontaktuppgifter nedan.

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Dela det här:

Lär dig mer om bärtorkerierna i Norr- och Västerbotten

Se videoklipp om bärplockning nu och då

0
Vi uppskattar dina tankar, kommentera gärnax
()
x

Välkommen hit!

Skriv upp dig så bjuder vi in till provning av bärprodukter, filmvisning, föredrag och annat festligt som händer i Bärens Hus eller här på hemsidan.