Bärtorkeriet i Överklinten

Artikel från Västerbottens kuriren 6 augusti 1940

160 skolbarn och 370 kilo blåbär på två timmar

Ett företag av småindustriell karaktär har i dagarna satts igång i Överklinten. Det gäller nämligen ett blåbärstorkeri som upptog driften i onsdags. Det hela har gått i KF:s regi med Överklintens konsumtionsförening som initiativtagare och ledare för byggnationen.

För omkring ett par år sedan förhörde sig ledningen för konsum i Överklinten om möjligheterna för startande av ett torkeri därstädes. Vidare så gjorde man trevare hos Västerbottens blåbärstorkeri angående förhyrning av lokaler m.m, men rönte från det hål let ingen nämnvärd förståelse. I Överklinten har man emellertid inte släppt tanken på ett torkeri och denna sommar har det hela avancerat så långt att man kunnat börja byggnationen.

Det nya torkeriet har förlagts mitt emot det gamla mejeriet i Överklinten. Byggnadskostnaderna, med därtill nödiga maskiner, gick på omkring 5000 kr. Driften upptogs i onsdags och på lördagskvällen hade man invägt omkring 10.000 kg blåbär.

En synnerligen vacker siffra med tanke på att blåbärs tillgången detta år inte var särskilt god. Som främsta leverantörer har givetvis klintenborna varit, men även från Konsumbutikerna i Åkullsjön och Bygdsiljum samt Örträsk har man emottagit en hel del bär. Man beräknar att kunna torka omkring 40 000 kg bär denna säsong. Priset är 25 öre per kg. orensade, det högsta pris som förekommit på många år. Avsättningen är synnerligen god. För närvarande är driften igång både natt och dag. 2-3 man sysselsätts per skift.

I dessa tider av arbetslöshet kom denna möjlighet till extrainkomst som synnerligen lämplig och företa get har också hälsats med största tillfredställelse av ortsborna. Märkligt nog har man inte fått emottaga några större kvantiteter bär från Robertsfors och Sikeå där arbetslösheten denna sommar gjort sig särskilt märkbar och där möjligheterna till biförtjänster borde tillvaratagas. Troligen har emellertid inte tillkomsten av torkeriet kommit till allas kännedom. Man hoppas dock inom ledningen för företaget att även från dessa trakter få mottaga bär.

Såsom ett led i den över hela Sverige pågående bär kampen kommer denna vecka blåbärstorkeriet i överklinten att aktualiseras ytterligare genom en planerad filminspelning av torkeriet och bärplockningen däromkring. Filmningen är påtänkt till onsdag eller torsdag denna vecka, beroende på väderleksförhållandena. Denna upptagning kommer sedermera att visas över hela landet i propagandasyfte.

Man har tänkt sig kunna samla 200-300 barn för denna inspelning och upptagningen kommer att ske i trakterna av Södra Stortjärn och Elglund. Åldersgräns är satt till 15 år och därunder och vidare får endast barn inom Överklintens kyrkobokföringsdistrikt deltaga. Samlingen sker vid hemmansägare Johan Isakssons gård i Södra Stortjärn. Förfriskningar kommer att tillhandahålles av arrangörerna. Slutligen kan omnämnas att anmälningstiden utgår på tisdagskvällen.

Filmningen kommer givetvis att göra denna bärplockning synnerligen eftersträvansvärd för barnen i Överklinten och man kan förutspå massuppbåd. Vi får hoppas att bärplockningen i Bygdeå socken och därutöver vinner genklang och det lovvärda företaget i Överklinten kommer att få inväga massor med bär. Förtjänsten, särskilt för barnrika familjer, är god och ingen som kan bör försitta möjligheterna till biförtjänster genom att skörda skogens rikedomar.”

Artikel från Dagens Nyheter 24 augusti 1942

Bärtorkeri i lågor i Robertsfors (TT)

Kooperativa förbundets bärtorkeri i Överklinten, Västerbotten, brann ned på söndagen. 2 000 kg torkade och omkring 5 000 kg otorkade bär förstördes. Torkeriet, som var av trä, brann ned till grunden med samtliga maskiner. Värdet av de förstörda bären uppskattas till 15 000 kr. Torkeriet var försäkrat för 5 000 kr.

Bärtorkeriet i Överklinten från filmen i Bärmarkerna från 1940
Filmklipp från filmen i Bärmarkerna från 1940 pojkar på väg i Överklinten
Filmklipp från filmen i Bärmarkerna från 1940 invägning Överklinten
Filmklipp från filmen i Bärmarkerna från 1940 invägning magistern i Överklinten

Se filmen I Bärmarkerna med flera inslag från bärtorkeriet i Klutmark.

Här låg bärtorkeriet

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

I drift

4 augusti 1940 till 24 augusti 1942

Fastighetsbeteck.

3:6

Adress

Kommun

Robertsfors

Län

Västerbotten

Landskap

Västerbotten

Vet du du något om Bärtorkeriet i Överklinten?

Var med och skriv historia. Vi tar gärna emot alla berättelser om bärtorkeriet eller bärplockning förr som kan hjälpa till att förstå bärplockningens betydelse förr och idag. 

Skriv en kommentar nedan och berätta vad du vet. Eller kontakta oss direkt via mejl eller telefon. Se kontaktuppgifter nedan.

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Dela det här:

Lär dig mer om bärtorkerierna i Norr- och Västerbotten

Se videoklipp om bärplockning nu och då

0
Vi uppskattar dina tankar, kommentera gärnax
()
x

Välkommen hit!

Skriv upp dig så bjuder vi in till provning av bärprodukter, filmvisning, föredrag och annat festligt som händer i Bärens Hus eller här på hemsidan.