Så föddes Bärens Hus

Artikel ursprungligen publicerad i Magasin Silvervägen

Vi har världens bästa bär! säger Bo Lundmark.

Med Bärens Hus vill vi ge blåbär, hjortron och lingon sin plats i historien.

Det var en bärkurs i Kalix som blev startpunkt för allt det nya. Bo Lundmark, VD Glommers Miljöenergi AB,  fick en ny idé som började växa fram. Hans insats inom miljöenergi handlade om att omvandla gräs, som till exempel rörflen, till biobränsle.

Året var 2013. Tillsammans med sin fru Gunny, som alltid delat intresset med Bo för bärplockning, fick de under kursen lära sig hur man förädlar skogens tillgångar.

– Vi tyckte det här var väldigt intressant och funderade över varför man inte tog hand om mer av bären här i landet. Bara  runt här i Glommersträsk plockas varje år många ton.

Det som bekymrade Bo Lundmark var att bären skickades oförädlade utomlands för att kanske återkomma i förädlad form, men utan att vi får veta var produkterna då är plockade.

– Vi har ju världens bästa bär! Skulle de inte kunna tas om hand här hos oss? Efter alla år med produktion av biobränsle tänkte jag att man måste förädla så nära källan som möjligt.

En annan sak som han försöker förändra är människors ointresse för att plocka bär.

– Det kan ju inte vara miljömässigt rimligt att vi ska importera tillfällig arbetskraft från Asien som dessutom ska flyga hit?

När Bo Lundmark var ung var det en självklarhet att alla som kunde skulle plocka bär.

– Minns hur jag plockade ihop till min första moped som kostade 1 500 kr. Året var 1957. Då fick man två kronor kilot.

Du fick alltså ihop så mycket som 750 kilo? Det låter mycket.

– Ja, men jag var också en ivrig trettonåring som kunde få ihop tjugofem till femtio kilo på en dag.

Det finns en stark tradition att Bärens hus öppnar just i Glommersträsk. Här fanns ett bärtorkeri, liksom närområdets Järvträsk och Utterliden. Det fanns även bärtorkerier på platser som Avaviken, Arjeplog, Norsjö. Det var med järnvägens utbredning som möjligheten att färdas långt som bärplockning blev populärt. Till Västerbotten kom unga arbetslösa kvinnor från södra Sverige. De fick snabbt benämningen blåbärsflickor och gjorde som dagens plockare från Asien; först plockade de ihop pengar till tågresan och sedan kunde de få en inkomst av bärförsäljning. 

Nyheten om blåbärsflickorna spreds och snart fick de besök av ungkarlar, berättar Bo Lundmark.

– Några flickor gifte sig och blev kvar både i Glommersträsk och i norra Sverige. En av blå-bärsflickorna, men som plockade bär i Kyrkberg nordväst om Storuman, var Evert Taubes blivande hustru, Astri Bergman.

Under första världskriget var matbristen stor, och i vissa områden akut, i det krigstyngda Europa. Dåvarande Svenska Medicinalstyrelsen publicerade rapporter om de hälsosamma bären. Inte minst ansågs de vara bra för synen och exporten av bär kunde ibland vara avsedd för piloter i Tyskland och England.

Fram till 1950-talet användes fortfarande många bärtorkerier, men de var på avveckling. Deras sista storhetstid var under 1940-talets beredskapsår. Med  frysboxens intåg förpassades bärtorkerierna till historien eller så förföll anläggningarna. Endast några få ägnade sig åt att torka bär.

De senaste åren har dock intresset och nyfikenheten av hanteringen kommit tillbaka. Många lanserar böcker och hemsidor om hur man ska torka bär och frukt.

Men hjortron kom att bli en viktig markör för bygden på ett annat vis. Författaren Sara Lidman från Missenträsk – vars myrar kan anas från Bärens hus i Glommersträsk, skrev romanen Hjortronlandet. När boken kom 1955 blev det stor uppståndelse. I romanen skrev Lidman om hur hjortronen kanske inte mer än en gång vart sjunde eller tionde år kan mogna på myrarna. Allt beror på vädret. Med succéberättelsen om Franz, Claudette, Marit, Robert, Nordmarks och Skrattars och de andra har bygden alltid blivit förknippad med både hjortron och ett stort författarskap.

Omsättning hos Glommersbär är ännu inte så stor, men man hoppas att försäljningen ska öka. På sikt tror man att Bärens hus ska skapa ökad sysselsättning.

Anja Lindgren är plats- och produktionsansvarig på Glommersbär sedan 2014. Hon har tidigare arbetat som miljöinspektör i Malå kommun. Nu visar hon runt i lokalerna. Utrustningen med tankar och pastör är från Tyskland, en bärpress kommer från Italien och från USA en renslinje och tork.

– Alla maskiner och utrustning är från andra länder. Det är där som man idag har större kunskap om bärförädling.

Hon vill ständigt pröva nya produkter. Några faller väl ut, andra inte.  I en torkställning ligger hjortonpuré som så småningom ska bli nyttiga godsaker. I förrådet väntar  varor på att skickas ut till kunder.

– Tyvärr så kostar det att framställa våra bärjuicer, pulver och sirap. Vi köper bara in KRAV-certifierade bär. Området där de kommer ifrån får inte ha behandlats med otillåtna preparat de senaste tre åren före skörd.

Glommersbär hoppas att folk ska lära sig uppskatta närproducerat mer. Men även att plocka själva. I utställningslokalen för det kommande bärmuseet väntar föremål på att ställas på plats. Bildspel ska produceras. Skyltar ska upp. Det har varit en lång väg att nå hit.

Hela idén grundar sig i Bo Lundmarks tanke om att norra Sverige har ”världens bästa bär” och att denna skatt inte får gå till spillo.

En av de första och yngsta besökarna på Bärens hus, tillika grundaren Bo Lundmarks barnbarn.
Sara Lidman plockar bär med sin mor
Glommersbär vann 2019 SM-guldmedalj i kategorin “Övrig dryck”. Deras hjortrondricka har snabbt blivit en populär del av sortimentet. I motiveringen till guldmedaljen skrev juryn: “En briljant hjortronnektar. En fullvärdig alkoholfri måltidsdryck från de svenska myrarna”.
Bärrensare har genomgång
Blåbärsflickor från Stockholm i Glommersträsk 1928
En kont av klassisk modell som ofta användes i bärskogen. Modellen gav senare upphov till namnet på Fjällrävens ”Kånken”.

Kommentera denna artikel

Har du något du vill tillägga? Skriv en kommentar här!

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Dela det här:

Lär dig mer om bärtorkerierna i Norr- och Västerbotten

Se videoklipp om bärplockning nu och då

0
Vi uppskattar dina tankar, kommentera gärnax
()
x

Välkommen hit!

Skriv upp dig så bjuder vi in till provning av bärprodukter, filmvisning, föredrag och annat festligt som händer i Bärens Hus eller här på hemsidan.